NÄYTÖT

joulukuuta 19, 2014

Turkistarhaus vol 2

Olen aikaisemmin (noin vuosi sitten) kirjoittanut yhden turkistarhaus-aiheen, joten ajattelin että nyt olisi hyvä aika kirjoittaa toinen aihe asiasta!

Mistä tuli mieleen kirjoittaa? Niinkuin edellisen aiheen, tämänkin inspiroi koulu. Meillä oli koulussa puhumassa Turkiseläinten kasvattajain liiton toiminnanjohtaja Marja Tiura. Kyllä huomasi että kyseessä entinen poliitikko (kok), kun kuunteli sitä manipuloinnin ja psykologisen mielipelin määrää.
Jokainen kysymys mitä kysyttiin, hän osasi sen kiertää tavalla tai toisella. Vetosi kuuntelijoisen omiin eläimiin ja tunteisiin, haki sääliä turkistarhojen pitäjille ja muutenkin vain väänteli kaiken ihan pieleen. Devil wears Prada..


Hän vertasi turkiseläimen elämää lemmikkin elämään, vaikka nämä kaksi eivät ole verrattavissa keskenään. Turkiseläin elää lyhyen elämän pienissä tiloissa, vähillä virikkeillä, joissa ei pääse toteuttamaan luontaista käyttäytymistä, ne elävät vain sitä varten että heistä tulee turkiksia.
Lemmikki elää pitkään ja rakastettuna perheenjäsenenä, (toivottavasti) mahdollisuudella luontaisen käyttäytymisen toteuttamiseen.

Hän myös kuvaili ketun lopettamisen nätiksi, siistiksi ja kivuttomaksi kuolemaksi. Ja todellisuudessahan se ei sitä ole. Rauta-tanko perseeseen ja suuhun eli ole nättiä siistiä tai kivutonta. Myöskin minkkien lopetustapa kuullosti enemmänkin holocaustilta.

Hienosti hän myös myönsi, että turkikset lähetetään Kiinaan muotoiltavaksi ja värjättäväksi rahan takia. Koska Kiinassa se on halvempaa, kuin täällä turkismaa-Suomessa. Eli jos ei moraali ottanut vielä eläinten hyvinvoinnissa kiinni, niin miten olisi ihmisten sitten? Kun ne turkikset lähetetään Kiinaan, tuetaan siinä samalla hienosti lapsityövoimaa.

Ainoa syy, miksi turkistarhausta on enää, on se että se työllistää. Ihmiset eivät tarvitse turkkeja. On jännä nähdä miten ihmiset heittää etiikan ja moraalit mäkeen siinä vaiheessa kun kyse on työstä ja rahasta. Joku voisi väittää että jos tukee turkistarhausta, tukee myös palkkamurhaajia, koska nehän vain tappaa työkseen, so what?

Toivoisin että aina kun kuuntelette tai luette turkistarhauksesta, hyvistä ja huonoista puolista, kannattaa kaikki ottaa vastaan pienellä skeptisyydellä. Aktivisti-jutut saattaa olla boldattuja, mutta puolesta puhujat manipuloi ja jopa valehtelee. Joten loppujen lopuksi kyse on juurikin siitä moraalista ja etiikasta, joten muodosta mielipiteesi sitä kautta. Raha, vai oikeus?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole mielummin kahden tähden positintti, kuin kolmen tähden kusipää:)