NÄYTÖT

syyskuuta 15, 2014

Työläismuseokortteli

Kävimme tuossa Tampere lomalla työläismuseokorttelissa Amurissa. Aihe ei liity niinkään jowishaten yleiseen ''i don't want to live on this planet anymore'' -genreen, mutta todellakin kirjoituksen aiheinen.. aihe. 
Kuvia reissusta tuli suurinpiirtein 200kpl, mutta en nyt kaikkia tänne laita vaikka mieli tekisi :D

Korttelin asunnot alkoivat 1882 vuodelta, päättyen korttelin loppuun ja vuoteen 1973.
Kortteli ja sen tavarat on siis oikeasti näiltä vuosikymmeniltä.

Koko korttelissa oli vain yksi puhelin, missä kaikki kävivät soittamassa, tämä sijaitsi korttelissa olevassa kaupassa. Kuvassa näkyvä kassa kone on myöskin sieltä. 
Oli hauska huomata, miten kaikille tutun rusina paketin ulkonäkö ei ole muuttunut sataan vuoteen, ja kaupasta löytyi myös Karl Fazerin kaakaota menneisyyden paketissa.
Kuvassa myös pula ajan kuponkeja, sekä vanhat rattaat.

Oli jotenkin järkyttävän jännää tajuta miten on eletty. Neljä huonetta, yhdessä huoneessa 3-6 hengen perhe, ja keittiö kaikille yhteinen. Joskus vielä vuokrattu nukkumapaikkaa opiskelijoille, jo valmiiksi ahtaasta huoneesta. Eli yhdessä kämpässä voinut parhaillaan asunua +20 henkeä.
Rikkailla oli jopa kaksi huonetta. ja tapetit uutislehtien sijaan oli aika porvaria. Hauska oli myös oppia että duuni josta tienasi hyvin, oli palvelijan ammatti. 
Kuvassa siis ensimmäisenä palvelijan huoneesta otos, ja kaksi muuta ovatkin rikkaampien tuplahuoneellisten asunnoista. 


Miten joitain ei voisi kinnostaa historia? Miettiä miten paljon ajat ovat muuttuneet ja onko mitkä asiat muuttunut paremmaksi, ja mitkä huonommaksi. Miten olisit itse selvinnyt tuohon aikaan? Entä jos et olisi ikinä tiennyt ja tottunut moderniin elämään, olisiko silloin tuo aika helpompaa?

Kukaan meidän ikäinen ei voi ikinä nähdä niin paljon kun esim. 20 -luvulla syntyneet, nykyisin jo sataa vuotta lähestyvät ihmiset. He ovat todistaneet sodan, laman, kieltolain, teknologian kehityksen, ja no kaiken ei tv:stä kosketusnäytöllisiin, ja niin edelleen.
Mikään asia ei tule muuttumaan niin paljoa, että se voisi olla yhtä uskomaton elämäkokemus, kuin näillä meidän isovanhemmilla. 
Siksi meitä kiinnostaa nämä asiat, koska emme ole niitä kokeneet, tiedonhalu asiaa kohtaan on ääretön. Eikä se ole huono asia ;)
Tässä viimeisessä kuvassa näkyy vielä tuo mainittu rusinapakkaus, sekä elovena pakkaus vuosien takaa. Myöskin vanha Aamulehti, kortteli ulkoa, sekä vanhoja kokkausvälineitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole mielummin kahden tähden positintti, kuin kolmen tähden kusipää:)