NÄYTÖT

helmikuuta 25, 2014

Max the landscaper

Siinä vaiheessa kun raha meni moraalien edelle, ihmiskunta mokasi. 
Raha on todella laaja aihe. Se miksi raha on huono asia on liian iso aihe selitettäväksi yhdessä merkinnässä. Ja myöskin se, etten oikein osaa selittää sitä. Joten tämä ensimmäinen suoraan raha ongelmaan liittyvä merkintä saa alkaa seuraavalla esimerkillä.

''Mies nimeltä Max omistaa maisemasuunnittelu yrityksen. Rakentamista ja puutarhatöitä. Mukaan tulee iso yritys joka vie heidän asiakkaat, koska he pystyvät tarjoamaan halvempia palveluja. Loppujen lopuksi Maxin on pakko myydä yrityksensä tälle isommalle yritykselle, koska ei tule enää toimeen. Hän saa kuitenkin työpaikan tästä yrityksestä. Uuden työpaikan myötä hän joutuu heräämään karuun todellisuuteen, Terveitä puita hakataan pois koska muuten se ei mene aikataulun mukaan. Kukkiin suihkutetaan hajuvettä, koska kukat eivät haise tarpeeksi hyvälle. Ruohikkoon suihkutetaan vihertävää ainetta, koska ruohohan ei ole tarpeeksi vihreää.''


Kuinka monta asiaa näät väärin ylemmässä esimerkissä? Minä nään viisi.
1.  ''...vie heidän asiakkaat, koska he pystyvät tarjoamaan halvempia palveluja'' - Tässä tilanteessa on harmillista että asiakkaat miettivät asian rahan puolesta, eikä siitä mitä palvelu tarjoaa. Vaikka isompi yritys tekee halvemmalla ja nopeampaa, pitää osata katsoa sen hinta. Koska niinkuin Amerikassakin sanotaan: ''There is no such thing as a free dinner''.
Nopeampaa tarkoittaa raivaten puut ja pensaat mitä ei tarvita, pois tieltä. Kun taas ''hitaammassa'' yrityksessä niille keksitään joko uusi paikka tai joku muu järkevä vaihtoehto.
Halvemmin tarkoittaa että käytetään kemikaaleja ja halpaa työvoimaa. Myöskin mitä isompi firma, sitä helpompi on laittaa hintoja alas. Pieniä yrityksiä pitäisi tukea!

2. ''...pakko myydä yrityksensä tälle isommalle yritykselle'' - Usein pienemmät yritykset ovat perheyrityksiä, jotain mikä on mennyt isältä pojalle sukupolvien ajan, joten tietenkin on surullista se myydä ja muuttaa koko (työ)elämänsä. Toinen on se, että moni joka aloittaa uuden yrityksen, haluaa sen tulevan tehdyksi tietyllä tavalla, tyylillä ja persoonallisuudella. Pienyritykset tekevät työelämästä värikkään. Jos olisi vain isoja yrityksiä, kaikki olisi harmaata. (Jos ymmärrät vertaukuvan?)

3 & 4 & 5. ''...joutuu heräämään karuun todellisuuteen'' - Ihminen jolla on ollut tietyt arvot edellisessä yrityksessään, tajuaa että tekee töitä sellaiselle yritykselle jossa samoja arvoja ei ole, saati sitten arvoja ollenkaan. Eli melkein mille tahansa isolle yritykselle. Pahinta on se, että tajuaa ettei voi asialle oikeastaan mitään, joten elää sitä paskaduuni elämää, joka päivä vihaten vähän enemmän itseään, ja muita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole mielummin kahden tähden positintti, kuin kolmen tähden kusipää:)