NÄYTÖT

marraskuuta 15, 2015

Kouluni 3/3

Lue: Kouluni 1/3 & Kouluni 2/3
Ihan vain valmistumisen johdosta haluan jakaa aiheen liittyen kouluni toimintaan.
En koulun nimeä mainitse, koska joillekkin tämä koulu saattaa hyvinkin toimia. Itse näin liikaa epäkohtia, niinkin monta, että hiljaa asiasta en voi olla. Puhun siis itseni, mutta myös m-o-n-e-n muun oppilaan puolesta. Kokonaisarvosana löytyy tästä osioista. Kuvat on parin vuoden opiskelu-ajalta.

Opettajat
Voi että ne opettajat. Pitänee kai aluksi sanoa että hyviäkin opettajia koulussa on, ja ne kamalat eivät olleet aina kamalia, mutta suurimman osan ajasta olivat. Eräs jopa aiheutti oppilaalle traumatakauman.
Opettajat ovat sanoneet näyttöhaastattelussa itsestään epävarmalle oppilaalle että ''Eihän kukaan tollasta palkkaa''. Toiselle joka oli pettynyt saamaansa numeroon ''No pettynyt olisin minäkin''. Näyttökeskustelussa haukkuvat ylimieliseksi ja jopa valehtelijaksi. Tietyt oppilaat otettiin siiven alle, ja tietyt silmätikuiksi.
Joiltain vedettiin arvosana kakkosesta ykköseen yhden virheen takia, kun taas muilla samaa asiaa ei edes huomioitu. Eräs psykologi kertoi, että hän kuulee monelta potilaaltaan yhdestä koulun opettajasta valitusta. Mistä tietää että tekee jotain väärin? Siitä että olet keskeisin aihe psykiatrian vastaanotoilla!
Nämä ongelmat olivat lähinnä niiden opettajien, joilla on auktoriteettiä. Heille ei asiasta voinut sanoa, koska ''he eivät ole koskaan väärässä''. Jos opettajalla ei ollut auktorieettiä, vetivät oppilaat show'ta, opettajat kuuntelivat kun oppilaat puhuvat, ja vasta kun hiljaisuus tulee (jos tulee) jatkavat he opettamista.

Oppilaille, joilla ei ole autoa, sanotaan että ''Jos tästä olisi tiedetty kun tänne haitte, ette olisi tänne kouluun päässeet''. Erityisluokanopettaja koulukiusasi yhtä oppilaistaan, haukkui, haastoi ja provosoi muun luokan kanssa. Tästä kun sanottiin rehtorille, vastaus oli ''Eikös se ole ihan mukava opettaja'', tiedä sitten miten asia on eteenpäin mennyt. Koulussa ei muutenkaan puututtu koulukiusaamiseen millään tavalla.

Yleistä
Juuri ennen valmistumista olikin todella kiva tilanne, kun opintosihteeri ei laittanut kesäopintotuen hakemuksia eteenpäin. Hänellä oli kova kiire todistuksien kanssa, ymmärrettävää tietenkin, mutta jos kerkee ruokatuntilappuja lähettään, niin ehtii myös kela-lappuja. Meni kuukausi, ennekö pystyin vuokran maksamaan. Näin hyvin oppilaista pidetään huolta. 

Koulu opettaa että frettiä pitää ulkoiluttaa vähintään kerran päivässä, silti vanha Sepi-fretti ei päässyt melkein ikinä ulos häkistään. Uusi frettipari pääsikin juoksemaan, mutta koska kanit olivat ''väliaikasesti'' (eli puoli vuotta) lattia-tasossa koiriennäyttelyhäkeissä, saivat fretit hyvää stressiä niille aikaan.

Kerran jouduin tilanteeseen jossa fretti tarttui kania nenästä, retuutti ja ravisti samalla kun kani huutaa. Juoksin paikalle ja tungin sormeni fretin hampaiden väliin, niin että purenta kohdistui minun sormeeni. Näin kani pääsi irti, verta vuotaen. Väliaikaiset ratkaisut ymmärtää, mutta ei silloin kun ne kestää ikuisuuksia, tai aiheuttaa eläimille stressiä, ja vaara-tilanteita. Yksi näistä kaneista kirjaimellisesti sekosi. Muuttui kiltistä kanista, öriseväksi hulluksi, tämän väliaikaisen ratkaisun takia.

Arvosana
Yhdessä omista arvioinneistani sanoin opettajilleni että eivät he edes keskittyneet seuraamaan mitä tein, kun rupattelivat keskenään, tähän reaktio oli että ''tekisi mieli pelkästään tuon perusteella antaa sulle ykkönen!'', Arvaas koulu mitä.. Tekisi kaiken tämän jälkeen mieli antaa sullekki ykkönen, mutta käydään nyt arviointi läpi ensin.

Näin kun koulua arvostelee, pitää tottakai muistaa mitkä niistä ongelmista liittyy opetussuunnitelmaan, Suomen lakeihin ja mitkä siihen itse kouluun.
Koitetaan rehellisen arvioinnin mielessä miettiä samoista kohdista niitä hyviäkin asioita.

''Itse tutkinto'' - Tykkään siitä että edes joissain aiheissa käytiin perustietoa syvemmällä. Voin sanoa että koulussa paljon opin, vaikken niin paljoa, kuin mitä olisin halunnut. Kuitenkin ammattiini sain pätevyyttä ja uutta tietoa, sekä sain sen itse ammatin! H2

''Opiskelu'' - Opiskelusta ei ole kyllä mitään hyvää sanottavaa. Tunneilla ei voinut keskittyä, kaikki tehtiin kiireessä ja koneet ei koskaan toiminut. Btw, Opettajat: Tehkää niin, että tunnilla kun selitätte jotain asiaa, älkää selittäkö silloin kun pitää kirjoittaa. Selittäkää, laittakaa materiaali taululle, sitten kun kaikki on kirjoittanut, sitten taas selittäkää. Works like a charm. T1

''Ruokailu'' - Jos ei oteta huomioon ruokailun epäoikeudenmukaisuutta miettien erillaisten ruokavalioiden omaavia, niin ihan ok. Ruoka oli aina ajoissa, se oli semi monipuolista (kun miettii että kyseessä kuitenkin kouluruoka) ja jälkkäriäkin löytyi. T1

''Asioiden hoitaminen'' - Tämä on alue jossa koulu ei mitenkään vaan osannut, monta mahdollisuuttakin annettiin mutta koenumerot, korvausmäärät, luokat, ja tapahtumat eivät vain löytäneet tietään hoitumiseen. T1

''Tilat ja sijainti'' - Ei mitään ihmeellistä mainittavaa tästä. Ainakin tilaa ja tonttia löytyy. Kaikki on vain remontissa, muutossa tai epäkunnossa. Remontti ainakin tarkoittaa että parannusta tulossa! H2

''Opettajat'' - Vaikka opettajat ovat yksi iso miinus koko koulussa, en voi yleistää ja antaa ykköstä koko joukolle. Siellä seassa on todella hyviäkin opettajia. Ollut todella mukavia jutteluita kaikkien koulun opettajien kanssa. H2

''Yleistä'' - Tälläistä kohtaa on vaikea arvioida koska on sitä-sun-tätä ja sieltä-sun-täältä. Siis hyväksytty.

Kyllä nyt kävi kuitenkin niin, että pomppii ykkösen ja kakkosen välillä.
En antanut vihan voittaa, vaan kävin asiat perusteellisesti läpi mielessä, sekä tässä koneella, ja tähän päätökseen tulin. Koulussa on hyviä puolia, ja joillekkin se voi toimia hyvinkin ja monille se on varmasti toiminutkin. Kaksi vuotta sitten, minut hyväksyttiin kolmeen eri kouluun opiskelemaan eläintenhoitajaksi, ja pakko sanoa. että tänä päivänä kyllä kismittää että valitsin tämän koulun.

Toki, ei sitä voi koskaan tietää, olisiko muut koulut olleet yhtään sen parempia. Yhdestä näistä kouluista olen myös kuullut paljon pahaa, ja toisen koulun kaupungista kuullut aikas huonoja asioita. Ja jos olisin mennyt johonkin toiseen kouluun, en olisi tavannut kaikkia niitä ihmisiä joihin täällä olen tutustunut! Silti...

Arvosana: Sanotaan niin miten meillekkin on sanottu, millä ei loppujen lopuksi ole mitään väliä: Vahva T1.


(Meillä oli niin paljon epäeläin-aiheisia tunteja ykkösvuonna, että tälläisen väsäsin^)
Lue muita kouluaiheisia merkintöjä: Kyläkoulu 1976, Oppiaineena uskonto, Bad Teacher, Maailmanvaltias

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole mielummin kahden tähden positintti, kuin kolmen tähden kusipää:)