NÄYTÖT

elokuuta 09, 2015

Henkien Kätkemä

Miksi Ghibli on parempi kuin Disney? 
Disneyn juoni on aina ennalta arvattava, se on avuttomuus, rakkaus, vastoinkäyminen, uroteko, sekä onnelinen loppu. Tämä ei ole huono asia, ja siitä löytyy puolensa, mutta välillä ihan naurattaa Disneyn juonet verrattuna monimutkaisiin ja piilomerkityksiä omaaviin mielikuvituksella rakennettuihin Ghibleihin.

Otetaan esimerkiksi Henkien Kätkemä. Miyazaki sanoo haastatteluissaan, että nämä seuraavat asiat olivat elokuvassa tarkoituksella. Miyazaki teki elokuvaan pointikseen kertoa japanin lapsiseksikaupasta.


Sisäänkäynnin symboli (onsen) (sento) ovat japanilaisia kylpytaloja. Sana Yu kääntyy "kuuma vesi".

Edo* kauden aikana, nämä kylpytalot olivat suosittuja miesten kesken. Kylpytaloissa työskentelevät naiset pesivät miehiä, ja myivät itsään. Näitä kylpytaloja kutsuttiin nimellä Yuna baro. Kylpylän naiset tunnettiin ja kutsuttiin nimellä Yuna, mikä suorakääntyy "kuuma vesi nainen" eli kyseessä oli bordelli. Näitä kylpytaloja johtavaa naista kutsutttiin Ubabaksi.

Ubaba suorakääntyy "kuuma vesi vanha nainen". Henkien kätkemässä, nainen joka johtaa kylpytaloa on nimeltään Ubaba, ja hän kutsuu talon naisia nimellä Yuna.
Chichiron piti vaihtaa nimensä Seniksi, vähän niinkuin stripparit ja huoratkin vaihtavat nimensä, esim. Megan tai Foxy Raiven. 
Kasvoton yrittää elokuvan ajan tarjota chihirolle rahaa. Hän haluaa hänet, ostaa hänen neitsyyden.

*Edo kausi= Edo-kausi toi Japaniin yli 250 vuoden rauhan jakson, joka on yksi maailman historian pisimmistä sodattomista aikakausista.
Välillä on kiva ''laittaa aivot narikkaan'' ja katsoa jotain ennalta arvattavaa, mutta silti hyvää leffaa.
Useammin kuitenkin tulee tunne että haluaa avartaa maailmaansa, ja mikäs sen parempi tapa, kuin elokuvien kautta!

Lue elokuva-aiheisia merkintöjä: Law Abiding Citizen, The Lie We Live, Disney, The Beach ,Fight Club, Pocahontas, Herkules, Pieni merenneito, Anastasia, sekä Notre Damen kellonsoittaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole mielummin kahden tähden positintti, kuin kolmen tähden kusipää:)