NÄYTÖT

lokakuuta 10, 2015

Hinta vaatteesi takana

Oma lista netflixissä muistutti dokumentista mikä on jo pitkään pitänyt katsoa. Itse asiassa parikin dokumenttia, mutta katsoin tänään tämän: The True Cost.
''Dokumentissa tutkitaan kuluttajien asettamien paineiden saada halpoja muotituotteita ja hikipajojen työntekijöiden huonojen olosuhteiden välistä yhteyttä''
Yli tuhat tehdastyöntekijää menetti henkensä, koska heidän työolosuhteisiin ei panostettu. Bangladeshin tehtaan työntekijät varoittivat esimiehiään jo viikkoja ennen rakennuksen lahoamista sen kunnosta. He huomauttivat halkeamista seinissä, myöskin samana päivänä, kun rakennus hajosi. Kun hajonneen rakennuksen syövereistä koitettiin pelastaa loukkaantuneita ja nostaa kuolleet romun seasta pois, sivussa katsojat kertoivat kuulleensa maan alta tuskallisia huutoja.


Intiassa jopa pellavansiemille tehtiin monopoli, minkä johdosta köyhät farmarit joutuvat ostamaan nyt siemensä 170 kertaa kalliimmalla kuin ennen. He joutuvat käyttämään älyttömiä määriä myrkkyä niiden kasvattamiseen, mikä vaikuttaa ympäristöön suuresti, jokaisessa kylässä on kymmeniä myrkkyjen takia kuolemassa olevia lapsia. Syöpä erittäin tavallista näillä seuduilla.


Kambodian mielenosoituksessa, jossa työntekijät vaativat minimipalkan nostamista 160 dollariin, oli reaktiona virkavallalta voimakäyttö. Viisi kuoli, 23 pidätettiin, ja yli 40 loukkaantui. Vain koska työntekijät vaativat sen verran palkkaa, että pystyvät elämään. Kambodian presidentti, itkusti kyyneleen yhden kuolleeksi hakatun hautajaisissa, ja sanoi, että: Jatkamme tätä taistelua, kunnes kaikki kambodialaiset saavat säädylliset elinolosuhteet.

Jos mitenkään mahdollista, älä ole materialisti. Älä shoppaa suruusi, älä shoppaa tekemisen puutteeseen. Jos oma shoppailu ja rahan tuhlaus on tärkeämpää kuin ihmishenki tai elämisolosuhteet, niin onneksi olkoon, olet iso osa ongelmaa.

Isot bileet tulossa, tarvitsetko varmasti uuden mekon? Pikamuotiteollisuus, eli ne rakkaat h&m sun muut, ovat vastuussa ihmishengistä, ympäristöongelmista ja vaikka mistä. Suurin osa vaatteista ei ole biohajoavaa, ja suurin osa päätyy kaatopaikoille, jossa ne parisataa vuotta hajottaa ilmaan haitallisia kemikaaleja. Usasta suurin osa lahjoitetuista vaatteista menee Haitille, tai muihin kehitysmaihin, joihin vaatteita tulee liikaa, ja niitä on kadut pullollaan.
-''Mitä sitten teen kun en voi heittää pois tai lahjoittaa?'' - Älä osta turhaan. Mieti, ennekö kulutat rahasi vaatteeseen, jota tulet käyttämään sen kerran tai kaksi. Tue parempia kauppoja, kirppareita. Ihmishenki vai materialismi?
''Yksi nykymallin ongelmista on pelkkään voittoon keskittyminen. Silloin ei oteta huomioon kaiken todellisen hintaa. Veden saastumista, työvoimaa, kalteroituja ikkunoita, joiden tähden ihmiset kuolevat tehdaspaloissa, maanviljelijöitä, joilla ei ole varaa opiskeluun ja terveydenhuoltoon. Eli todellista hintaa ei oikeastaan tiedetä.''

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole mielummin kahden tähden positintti, kuin kolmen tähden kusipää:)